23 de des. 2013

Amplificació sentimental


Com qui no vol la cosa ja som 23 de desembre i, de nou, ja estem a les portes de les festes de Nadal.


A alguns els agraden enormement aquestes dates i gaudeixen amb delit de tota aquella il·lusió que es respira durant unes jornades certament particulars, inequívoques, ben singulars...
D’altres, però, queden saturats de les seves característiques; i això es pot deure a diverses raons: perquè la càrrega emocional inherent al Nadal topa amb el seu estat personal actual, perquè consideren que hi ha un consumisme excessiu, a causa que perceben una falsa bonhomia en la transformació que algunes persones o desitjos practiquen durant el mes de desembre...

El que no es pot negar és que tenim per endavant un conjunt de dies arrelats i consolidats com un dels costums a nivell festiu (segurament el màxim exponent) més potents i globals dins de la nostra civilització.
Qui vulgui hi trobarà la component religiosa, però qui la obviï encara hi donarà sentit amb festa, àpats, canvis de xifra, regals, retrobaments, balanços, etc.

Aquest cercle va tenir ahir una prèvia amb el torn de la tradicional loteria (tot i que aquest any en tindrem una de nova).
Vam reviure les imatges típiques d’alegria dels que n’havien arreplegat un pessic i la conformació (normalment expressada amb el lacònic “mentre tinguem salut...”) d’aquells que havien vist volar, com a mínim fins l’any vinent, la possibilitat de poder fer una volta al món, comprar per fi el cotxe esportiu o poder llençar el despertador al rebuig més profund.

Tanmateix, quan es demanen les primeres valoracions a aquells que han tret premis econòmics importants ningú declara la seva intenció d’adquirir alguns dels capricis comentats anteriorment, sinó que parlen de “tapar forats” o d’ajudar familiars, amics o coneguts en situacions complicades.
Potser és veritat; o potser simplement es deu a l’afectació produïda per l’esperit nadalenc, que bloqueja els egoismes i qualsevol personalisme (o com a mínim la seva expressió).

Personalment, tot i que sóc un entusiasta del Nadal, el que d’aquest no m’agrada és precisament aquest dualisme que es produeix. I, sobretot, que no saps exactament quina de les dues parts és la de debò.
Costa discernir si aquests dies semblem millors persones perquè el temps és propici, s’alenteix el missatge i tots cerquem el que l’Altre té a oferir-nos amb la predisposició més afable. O, al contrari, perquè adoptem un paper forçat a conseqüència que els convencionalismes socials marquen que a partir de Santa Llúcia cal mostrar-nos com individus més íntegres. Millors.

Això no obstant, procuraré deixar-me omplir fins a vessar per la màgia de les Festes i enviar tant a les altres persones com a mi mateix una felicitació molt especial: el convenciment que podem fer perenne aquest estat de gràcia que encetarem aquests dies, l’acostament sincer als demés a través de la simple sintonització interna que haurem realitzat.

Després de la treva ens esperen molts reptes i noves emocions. Però tant de bo que ens deixem posada l’amplificació sentimental del Nadal tota la resta d’any.
Que el bo serà més bo i el pitjor... del pitjor potser el sedàs de les prioritats ens indicarà que no n’hi havia pas per tant!

Que gaudeixin d’unes excel·lents Festes!