9 de març 2013

Continuisme o revolució


La Renúncia de Benet XVI al seu càrrec, teòricament emèrit, va ésser tema de portada fa unes setmanes.
Fou notícia perquè que el Papa deserti dels designis encomanats pel conclave és un fet que en temps recents no té referent; però potser encara ha suposat un major daltabaix perquè Joseph Ratzinger ha realitzat el que una gran part de la societat creu que molta altra gent hauria de fer i ràpid: plegar!

Després de la primera sorpresa, producte de la novetat, van començar les anàlisis d’allò que havia succeït i la típica previsió del que es creia que vindria.
Primerament, tocava parlar de suposicions sobre els orígens que podien haver causat que renunciés al preuat ceptre de l’Església Catòlica. Oblidant que, a vegades, la resposta més senzilla és la més probable i que, per molt de càrrec que s’ostenti, cap persona no és més (ni menys) que un ésser humà, amb les seves necessitats, talons d’Aquil·les i febleses.

En segon lloc, tocava resumir amb la docilitat perversa dels mots l’acció de govern de Benet XVI al capdavant del Vaticà. I es posaren en marxa les inevitables comparacions amb l’estirp que l’ha precedit.
No sóc ni de bon tros expert en l’obra dels Papes, però és fàcilment apreciable que aquest darrer possiblement no ha esta tan mediàtic com Joan Pau II, però ha actuat en alguns temes en què el més fàcil era embrancar-se per no acabar fent res. Que ja és molt, amb els temps que corren...

I en el punt en què avui estem, amb la Seu Vacant i pendents de la tria del nou Cap de l’Església, quedem a l’expectativa.
L’elecció d’un personatge tan influent fa que acabi interessant a tot el món, no només als Catòlics. Hi ha càrrecs (com aquest o la Presidència dels Estats Units, per exemple) que van més enllà del marge de la ideologia d’un, la seva afiliació o la seva nacionalitat.

El debat està servit entre les veus que creuen que l’elecció a formular sota de la Capella Sixtina ha d’anar en la direcció d’una aposta per a la renovació, o bé els que aposten per una tendència continuista (sense perdre de vista, naturalment, que l’ADN conservador de la institució tampoc no permetria mai un marge massa folgat cap a l’extrem).

No és un patrimoni exclusiu dels conclaves o de les decisions de les grans organitzacions, aquest dilema. Més aviat es tracta d’un debat continu, sempre a l’ordre del dia, que pràcticament tothom ha notat com a mínim un cop a la vida.

Val a dir que a tots ens apassionen les revolucions, sobretot quan són expressades sobre paper o en una escena de ficció. Però a la realitat la gravetat acostuma a decantar-nos cap a la zona de l’immobilisme.
L’esperit de supervivència és de reüllar-ho tot als quatre cantons i s’estima més romandre que canviar. Molt desesperada ha d’ésser la situació per lliurar-se als braços de la rauxa.

Però de tant en tant ens assetja aquesta necessitat, quedem totalment embriacs dels cants de sirena de l’aventura, o bé una responsabilitat de canvi que fins aquells moments havíem negat es sobreposa al so ambient i ens obliga a actuar.
Aquests girs dràstics que desmunten la brúixola són sovint els que ens fan trobar. A nosaltres mateixos o bé a allò que sempre havíem volgut ser.