22 de juny 2012

L'equip petit


En aquest espai he parlat a bastament de les conseqüències nefastes que, segons el meu punt de vista, neixen dels hàbits que propugna l’estil de vida que avui en dia està de moda.
Ha arribat un punt en el qual tot és una competició en què, sense demanar dorsal, automàticament se’ns apunta.

Comencem amb els estudis, en què cada cop més tenim avaluacions contínues i nombroses que han de servir per comparar alumnes, centres, comunitats autònomes o no sé què més (molt abans fins i tot del paradigma d’això que suposava la selectivitat). Amb la forma oposada que les gràfiques que representen l’efectivitat, el respecte, l’esforç o uns valors, es dibuixa la tendència de la cursa de fons en edat escolar.

Un aprenentatge per la vida “real” de després? Qui ho vulgui en pot dir així, ja que a mesura que anem creixent ens anirem trobant indefugiblement amb obstacles de diferent índole que acabaran de nou suposant una diferenciació. Donaran a algú el títol de guanyador i a l’altre, la creu de perdedor.
El repte d’aconseguir el millor a bon preu, de vèncer aquell vici que ens destorba o aquella feblesa que ens fa pitjors, de trobar una feina (més que un repte, una quimera, tal i com està el panorama), de lluitar per la noia que ens agrada, de trobar un equilibri entre l’agenda atapeïda i una pàgina en blanc, de sospesar si continuar la nostra llar entre aquestes quatre parets o en una residència, de decidir enmig d’un bosc perdedor de camins i canvis de rasant, d’optar per quedar-nos fixats davant la màgia de la lluna o pel sol que il·lumina els paisatges més formidables...
Tot són partits que se’ns proposen, a voluntat o de forma obligada. Per força hem d’acceptar el guant.

I prefereixo quedar-me en l’àmbit de les “competicions” agafades d’una forma metafòrica, ja que si entréssim en el de les rivalitats reals la cosa seria potser encara més preocupant.
Només cal veure l’exemple que constitueixen per a nenes i nens alguns dels esportistes més venerats, demostrant amb la seva actitud que l’important per a ells mai ha estat participar, sinó passar per sobre de l’adversari sense dur altre estendard que el d’un ego reinflat i vanitós.
Per no parlar de les fal·laces confrontacions inventades d’aquests polítics, que han perdut qualsevol nord, que tenim i/o mereixem.

Per això els proposo que cerquin i vegin un curt documental de la productora barcelonina El Cangrejo que fa un temps que corre per la xarxa. Es titula “L’equip petit”, i explica la història d’un equip de futbol-set prebenjamí, el Futbol Club Margatània, que fou format l’any 2008 per l’AMPA de les escoles Margalló i Cossetània de Vilanova i la Geltrú.
Aquests vailets, durant la temporada 2010/11 no van guanyar cap partit i acabaren amb un balanç de 271 gols en contra i un de sol a favor, rebent golejades tan severes com, per exemple, un 27 a 0.
Però el vídeo no ensenya tristesa, ni ràbia, ni pressa, ni reprovacions; sinó una anàlisi feta pels mateixos menuts de les causes que fan que no siguin gaire bons (de moment) en això de la pilota.
I no es rendeixen, ni molt menys. Coneixen perfectament les fites que els han de dur a ser millors guanyadors.
També saben, però, que tot i que algun dia potser aniran millor classificats, ja han fet el cim com a esportistes. Estimen el que fan i saben per què ho fan: perquè els diverteix i els fa feliços.

Entre tanta brossa, és un parèntesi de satisfacció trobar una perla com aquesta. Per fi uns competidors que estan a l’alçada.

Per cert, el primer objectiu que la quitxalla descriu en el vídeo és el de marcar un gol. Ho van aconseguir en l’últim partit de la lliga passada.
Quina llàstima que tantes notícies esportives que rebem avui i no puguem conèixer com han quedat aquest any els megacracks del Margatània.
Per saber si, a més d’ésser guanyadors, ara també guanyen partits.