20 de jul. 2012

Temps millors

Una d’aquelles coses que se senten a dir constantment és el lacònic “ja vindran temps millors...”.
Normalment, aquesta expressió està pronunciada amb bona fe, per animar algú que ens narra les seves desgràcies i mirar d’aconseguir que no s’estanqui en una pèrdua de fe provocada per la cruesa de la seva situació present.
Però a vegades aquestes quatre paraules poden esdevenir salvatges. Quan se sap que són una manera de conformar-se poc realista, amb una paret molt alta que distancia la seva teòrica de la pràctica.

Darrerament ho estem sentint molt. Els temps durs que transitem fan que l’espera sigui una pràctica corrent. Confiem que arribi una brisa que bufi en una direcció favorable o, si més no, que amaini aquesta llevantada que ens omple de sorra els ulls.
Així (en moments com els d’ara, enmig de la tempesta en aquest desert), qualsevol horitzó és impossible de distingir.

Per culpa de la coherència amb l’estat global deixem de realitzar moltes coses que desitjàvem fer; aparquem projectes, somnis, canvis i motius que per sí sols i per la intensitat amb la que els anhelem bé podrien valdre tota una vida.
Normalment, com dèiem, per culpa directa del context; però moltes vegades també aprofitem l’excusa de recolzar-nos en aquest per aplaçar fets que ja havíem d’haver fet. Necessito una variació en la meva existència, però ara no cal ni que m’ho plantegi perquè no em deixarien, pensem algun cop. I abandonem abans de l’intent. Sense ni tan sols provar-ho.

Quan s’acabarà aquest període de decadència i ens podrem permetre aixecar un xic el cap per reüllar el que ha de venir (i no poder trobar disculpes per mantenir la immobilitat)?
A hores d’ara fa de mal dir. Els factors (ja siguin polítics, mercats, bancs, constructores o serenos) fan l’aparença d’estar totalment girats i no tenir cap tipus de voluntat de virar la posició, ara com ara.
I nosaltres quedem a la seva esquena, havent de mantenir el pas feixuc i últimament fins i tot cap endarrere que ens marquen els que, pesi qui pesi, continuen tenint la paella pel mànec com han tingut sempre.

Per això no sembla que ens puguem permetre el luxe de mantenir-nos a l’expectativa. La cosa va per llarg.
D’aquí que darrerament es parli tant de la innovació i l’emprenedoria com a vies d’escapament de la maleïda crisi.

Innovació no és simplement inventar productes revolucionaris que mai ningú havia gosat imaginar, amb pressupostos molt elevats i mitjans dignes de la NASA. També és realitzar en un moment determinat el que la majoria no s’atreveix a fer, trobar una cosa aparentment prescindible i convertir-la en indispensable o bé canviar una mica el procediment per oferir un servei/producte diferent, a la mida d’aquella persona que potser estava cercant justament això.
Anàlogament, ésser emprenedor tampoc no és tenir un gran capital per invertir o una idea de negoci sinònim d’èxit segur. És tenir l’empenta necessària per començar la travessa sense témer la forta pendent amb què aquesta s‘inicia.

I tot això no només en l’àmbit dels negocis, sinó en el de la vida en general, a l’escala que vulguem.
En instants en què proven de minvar-nos i sembla que pretenguin allunyar les solucions de la riba del nostre ego, pintant-ho tot grandiloqüent i només resoluble a les mans dels poderosos, és més que mai l’hora que agafem el bou per les banyes. Ja n’hi ha prou d’esperes.
Segurament és cert que “ja vindran temps millors”. Però ningú ens tornarà els dies que passin mentre aquests no arriben.