15 de nov. 2013

Goethe per Whatsapp


Goethe deia que “el millor que pots fer pels demés no és ensenyar-los les teves riqueses, sinó fer-los veure les seves pròpies”.

La veritat d’aquesta frase ha estat reconeguda des dels temps de l’autor com a universal. Hauria d’ésser evident que pregona uns valors referencials del comportament humà, però les contradiccions que proposa el món actual provoquen que aquests siguin posats en dubte.

Certament, si aconseguim potenciar les fortaleses d’aquells que tenim al voltant, l’agrupació que podrem conjuntar serà més forta i tots hi sortirem guanyant. Ja sigui a nivell familiar, d’amics i coneguts, d’equip esportiu o dintre d’una empresa. Si el migcampista és molt bon jugador, el davanter tindrà més possibilitats de fer gol.

I avui ens omplim la boca d’esforços col·lectius, de solidaritat, de compartir, de moviments socials... I estem d’acord que són quelcom imprescindible. De fet, no ho haurien d’haver deixat de ser mai, de vitals; però avui més que mai cal potenciar-los, amb tantes persones com hi ha passant-ho fatal.

Això no obstant, curiosament, mentre per un cantó estem publicitant tot això, per l’altra estem fent difusió d’uns valors que avancen en direcció ben bé contrària.
La societat, en realitat, està promovent contínuament la competició, la comparació, l’establiment de rànquings per qualsevol cosa susceptible d’ésser ordenada... Ho fem a l’empresa, al col·legi o a la universitat, als currículums, als processos de selecció... fins i tot a les coses més banals que no mereixerien una diferenciació entre bo i dolent, primer i segon, millor o pitjor.

Fins i tot els models comunicatius que emprem han abandonat l’intercanvi aquell que permetia interactuar plenament amb els altres i aprendre’n les coses bones; o compartir allò que teníem ben refermat per oferir-ho de cara a què algú altre pogués millorar en algun aspecte. Xerrades de cafè, quedar amb els amics, cadires de fusta enxampant brisa i companyia enmig de tòrrids capvespres d’estiu, interminables sobretaules, trucades telefòniques per veure què feia la família... a hores d’ara ja no hi són (o hi són menys).

Avui ja res és en aquest aspecte similar. Hem adquirit una manera molt diferent de comunicar-nos amb els demés. L’ordinador i els telèfons mòbils tenen el monopoli absolut i absolutista com a canals per fer-nos entendre amb els nostres congèneres.
I aquest canvi de sistema, unit a la pressa inclement que entre tots estem instaurant en qualsevol cosa que fem, ha causat simultàniament que els missatges emesos siguin cada cop més curts. De la carta postal hem passat al correu electrònic, d’aquest als SMS, i dels SMS al Whatsapp. Cada vegada menys caràcters per transmetre paraules i, amb elles, vivències, confidències, consells...

Alhora, si Goethe aixequés el cap, també tornaria a enfonsar-lo si presenciés el que ens estan aportant les xarxes socials al que ell creia.
En aquestes ensenyem el positiu que nosaltres tenim: el Facebook explicarà les nits més memorables, els viatges més exòtics, els posats que ajudin a realçar l’estatus que pretenem reivindicar; Twitter deixarà constància de les ocurrències més simpàtiques, crítiques tant ferotges com irreflexives o ecos on nosaltres serem irremeiablement la font del crit; o LinkedIn enumerarà èxits acadèmics i professionals.

Avui oferirem molta informació de lliure accés. Però la nova biblioteca d’Alexandria no conté saber ni ànsia de compartir, sinó que és egocèntrica i mostra les pròpies profusions, deixant solament a l’armari dels bons propòsits a aconseguir algun dia l’ajudar a potenciar les riqueses alienes.