25 de maig 2012

Despertadors adormits


Es despertà de cop. Des de la paret d’aquella habitació, en Kurt Cobain el mirava amb una confiança hereva de tot el temps que ja portava fitant-lo des de dins d’aquell pòster gastat.
Avui havia tingut un somni horrorós. Horrorós.
I mirà a banda i banda, i tot allò que entre fosca semblava percebre s’assemblava massa perillosament al que des de dintre les flassades el son li havia ensenyat.

Tot i que ja estava amb els ulls oberts des de feia uns quants minuts, tot just ara aterrava. Prenia consciència de la realitat. I aquesta, efectivament, no era res més que el malson de feia una estona, però empitjorat per les gotes de dramatisme que li atorgaven el fet de saber que cap matí les podria vèncer.
Cercava un despertador que esboirés aquell estat. Impossible. Caldria bastant més, una successió d’un bon nombre de sortides de sol, una darrere l’altra, per sobrepassar allò que era, més que una transició, un sotrac profund i indòmit.

Els setze anys eren una època dura. La més bèstia, creia ell. Milers de problemes quotidians amenaçant (escola, família, amics...), i encara haver de trobar temps per forjar un pacte entre la persona que en un futur volia ser i la que els altres esperaven que fos.
A sobre, només li faltava ara aquest canvi de rumb imposat pels pares.

La Marta, la seva mare, treballava (maleït passat) en un bufet d’arquitectura, mentre que el pare agafava tots els negocis que l’aire li portava, comprant i venent terres o construint cases a discreció. L’oferta semblava caure en un dipòsit sense límit d’aforament, i a ells ja els anava bé.
Els diners que arribaven a casa feien moure els engranatges de l’existència amb fluïdesa. Els capricis trobaven l’àmbit en aquell camp fèrtil, i l’oci amania a la perfecció les obligacions.

Però el temps ho va anar capgirant tot. Primer la Marta havia perdut el treball i ara el pare s’havia vist obligat a tornar a ésser empleat.
I el nostre jove protagonista no entenia com aquest s’ho feia per, a sobre d’haver estat degradat d’aquesta forma en l’escala social, dir que estava content de com a mínim tenir una feina...

S’havien venut el tot-terreny amb què s’imaginava fent el fatxenda amb els amics (i les amigues, sobretot) quan complís els divuit i pogués conduir-lo. Un trasto de cinquena mà feia ara el fet de la mobilitat.
I la casa que havia estat el somni familiar era la biga sobre la que estava lligada la corda que penjava del coll dels tres. El banc i aquella maleïda hipoteca actuaven com les potes inestables d’un tamboret que amenaçava de tombar-se.

Maleïda crisi, murmurava el jove mentre es llevava definitivament. O, per ser més precisos, l’adjectiu no era maleïda, però aquest narrador es permet la llicència d’eliminar les malsonàncies de quatre lletres que comencen per p i acaben amb a.
Ara la societat parla de sacrificis, pèrdua de beneficis socials, vaques magres, haver de repensar-se, serveis a la baixa, col·laborar entre tots, responsabilitat, innovació, cinturons estrets, retrocessos, inflació, obligacions compartides... i el nostre protagonista se sent perdut.

A ell mai li havien ensenyat res de tot això. Fill d’una generació on el màster de la vida conduïa a esdevenir un ni-ni, l’abundància s’ha acabat d’un moment a l’altre, sense previ avís.
I quan aquesta abundor es fon, encara que no vingui immediatament la misèria, sobrevé la pobresa d’adonar-se que de moltes coses s’estava mancat sense saber-ho, i que unes mans tan nues, sense sarró, potser no seran suficients per arreplegar tot el futur que queda per endavant.

19 de maig 2012

Focus


Les prioritats són allò que pinta el món amb una o altra cromaticitat.
El color que ens pot semblar massa pujat de to i agressiu es converteix en suau quan apareix en escena un negre que tot ho deforma. En aquell moment, totes les altres coses s’hi compararan i basaran l’escala de la seva graduació en l’element recent aparegut. I segurament es percebran a sí mateixes lleus, innòcues, flonges.

Això és el que passa amb les notícies, darrerament. Quan n’hi ha una que acapara el protagonisme (normalment amb un argument funest), se n’incorpora una de nova que passa automàticament a esdevenir la vedet de la festa.
Dos motius poden donar-se perquè això així sigui: la pura i simple novetat (la notícia anterior ja estava vista o tot estava ja comentat sobre ella), o bé que la incorporació posseeix més mèrit que la que estava vigent fins el moment.

Evidentment, això que no tindria necessàriament perquè ésser negatiu (que hi hagi diversitat informativa, vull dir), adquireix amb el panorama actual unes connotacions dantesques, malèfiques.
I és que la virtut consisteix aquests dies en aprofundir el pou. Per si la notícia d’avui no era ja prou dolenta, la de demà ho serà encara més. Quan semblava que ja havíem arribat al punt on el terreny és fet de pedra indestructible, el forat continua avall.
Fa l’efecte que no hi hagi nucli de la Terra que ho aturi. Malauradament, però, sí que hi ha moll de l’ós que ho faci. I és que aquest estat afecta les persones d’una forma que a hores d’ara sembla irreparable.

Aquesta setmana mateix, hem tingut tot l’enrenou dels bancs que volen nedar sense haver fet cursets de natació, els polítics que diuen trobar el nord però han perdut el timó i els indignats que veuen que el sud és millor però han d’inventar-se encara el mitjà amb què desplaçar-s’hi.
I entre tot això, surten les declaracions del Nobel d’Economia Paul Krugman on diu que Grècia pot sortir de l’Euro i Espanya, patir un corralito.
Evidentment, llavors el senyor Krugman i el seu desert de desolació passaren a ésser els vertaders protagonistes.

Tothom sap que els mags utilitzen trucs, tot i que molt poca gent els coneix. Això obra que el seu art estigui limitat a un nombre concret de realitzadors.
És més, és de domini públic que una de les coses en les quals es recolzen és en la llum. Fent que un focus il·lumini certa part de l’escenari aconsegueixen que es desviï l’atenció de la part més ombrejada.
Tot i així, s’han de tenir uns ulls especialment entrenats per detectar l’enganyifa i evitar que la raó esdevingui fantasia.

Doncs bé, aquests trucs d’il·lusionisme són els que practica també la realitat.
Des de la nostra butaca tenim visió il·limitada a gairebé tot l’escenari (tot i que potser on tot es cou és als camerinos, però això ja seria un altre tema...), però els que representen l’obra projecten el feix de llum a conveniència. Per esdevenir ells els protagonistes rutilants o bé fer que la gent miri cap a un racó on passin fets insubstancials.

És cert que els actors que semblen comandar la realitat dels nostres dies fan autèntics jocs de màgia. Però d’il·lusionistes en tenen ben poca cosa.

11 de maig 2012

Guardioles i Supermans


La penúltima jornada de la Lliga de futbol no hauria tingut gaire sentit pels aficionats del Barça si no hagués estat per un motiu aliè al terreny de joc.
Amb tot el peix venut i el trofeu cap a la capital d’Espanya (cada any no pot ser...), el comiat del Camp Nou a en Guardiola acaparà indiscutiblement tot el protagonisme del partit contra l’Espanyol.

Van ser uns moments emotius, certament. Enmig de la fugacitat del món de l’esport, en què els resultats fagociten professionals amb una celeritat desmesurada, i on la victòria sembla ésser l’únic leitmotiv, s’agraeixen episodis com el del passat dissabte.
Allà, prevalgué el reconeixement a una persona. Més enllà de si la pilota entra o no, se li reconeixia la manera d’entendre tant el joc com l’escenari. I saber-ho ubicar tot en el context adequat (apartant-ho del bel·licisme que impregna el llenguatge d’altres personatges del mateix àmbit).

Hi va haver uns moments, ho reconec, que vaig pensar que potser tota aquella parafernàlia era excessiva. Tantes hores de reportatge de la vida i obra, les portades dels diaris durant tota una setmana sencera, un vertader monopoli a les converses de cafè...
Al capdavall, era una persona que havia fet (bé) la seva feina i que decidia plegar momentàniament per carregar bateries. Ni més ni menys.

Punt número ú: hi ha molta gent que fa la tasca que se li encomana amb tota l’excel·lència humanament possible i no surt pas als medis de comunicació. Fins i tot persones que realitzen treballs que podríem considerar més “moralment crítics”, com els científics que investiguen una cura contra el càncer o aquells que han de pujar un fill amb un pressupost limitat per tot arreu fins a la mínima expressió.
Punt número dos: en Guardiola ha plegat. Ha plegat! Amb mig estat espanyol barallant-se per aconseguir una feina!

Després de l’ensurt inicial de veure’m pres per una certa indignació, vaig aferrar-me a la calma per meditar-ho detingudament.
Vaig ésser conscient que el tema potser sí que tenia un vincle més fort del que ens pensàvem amb les línies estratègiques crítiques d’aquest nostre dissortat país.

I és que estem mancats de líders.
Avui tenim la visió d’anar totalment a la deriva, amb les males notícies esperant-nos darrere de qualsevol cantonada i una caiguda lliure que sembla no tenir aturador.
Mirem al voltant i no hi veiem cap Superman. Ningú que ens pugui solucionar el tràngol; ni tan sols alleugerir-lo un xic.
Per això ens vam enamorar d’una de les poques persones públiques que semblava tenir uns valors, una dignitat, un saber fer, un discurs coherent... i a sobre ens distreia alguna pena amb victòries i feia que fóssim coneguts arreu del món per quelcom més que pels bons escombraria i els índexs econòmics minvants.

Els autors Kouzes i Posner proposen en la seva obra The Leadership Challenge (Jossey-Bass, 2002) cinc pràctiques clau que identifiquen els bons líders:
1. Desafien el procés (busquen oportunitats i, per tant, experimenten i corren riscos)
2. Inspiren una visió compartida (visualitzen un futur inspirador i fan que els altres persegueixin també aquesta visió d’allò que volen esdevenir ells o la seva empresa)
3. Posen els altres en condicions d’actuar (fomenten la col·laboració i desenvolupen les aptituds de les persones que els envolten)
4. Donen exemple (coneixen amb profunditat el tema sobre el que parlen i saben oferir aquest coneixement quan es requereix)
5. Animen (reconeixen les contribucions individuals i celebren les fites de l’equip)

Deu ésser perquè podem reconèixer aquestes característiques en la figura d’en Guardiola que ens sap greu que plegui.
Tot i que no diu gaire d’un país que un entrenador de futbol sigui el seu líder més reconegut.

De totes maneres, hi ha algú que es postuli ara com a substitut en aquest complicat rol?

5 de maig 2012

No vull


Aquesta setmana l’ha encapçalat el pont del primer de maig, en què es commemora la diada de les persones treballadores. Malauradament, els dies lliures (que no pas festius) ja duren massa per a alguna gent.

I enmig d’aquest període, ja habitualment reivindicatiu pel que fa a termes laborals, s’hi ha barrejat la campanya del “No vull pagar”. Com a hores d’ara ja sabran, aquesta consisteix en un moviment de ciutadans que es neguen a pagar els peatges de les autopistes, amb l’argument que ja fa massa que estem costejant de més els preus de les nostres vies ràpides. 

Efectivament, raons no falten per trobar un greuge comparatiu entre Catalunya i Espanya pel que fa a les taxes que hem de deixar anar a l’hora de desplaçar-nos amb vehicle privat pel territori. Un cop se surt de les fronteres catalanes sembla que s’aixequin les barreres que aquí ens detenen contínuament.
Però el debat s’obre amb la manera amb la qual s’ha decidit expressar aquest descontentament. 

Per començar, potser és cert que una cosa com aquesta, que es porta reivindicant per activa i per passiva des de fa tants anys, requereix mesures desesperades. 
Això no obstant, a l’altre cantó hi ha el pensament que basar-nos en allò que avui en dia és una il·legalitat potser no esdevé el millor sistema. Al capdavall, és com si per no estar d’acord amb el preu de les mandarines, les prenguéssim de la fruiteria sense pagar el comerciant. 

I és que si comencem ara a no pagar les autopistes perquè no és de justícia que ens les cobrin, serà molt complicat pintar una línia que divideixi els casos en què això és admissible i aquells que no. 
De fet, hi ha tantes i tantes coses injustes per les quals podríem posar el crit al cel... Imaginin-se que culpéssim i maleíssim amb totes les nostres forces el company de feina que ha aconseguit l’ascens que consideràvem que ens mereixíem nosaltres; o que un dia pèssim provocat pel mal humor d’algú altre ens donés permís per a expandir el mal karma a tots aquells que es creuessin amb nosaltres; o que les riqueses del veí ens provoquessin la necessitat imperiosa de robar-li els objectes d’ostentació que mostrés; o que les imatges funestes d’una guerra ens autoritzessin a malfiar-nos de tota la humanitat sencera... 

El “No vull pagar” s’assembla en certa manera a la rebequeria d’un nen petit. Aquests, amb les preguntes i, a vegades, amb la lògica més absoluta qüestionen els mecanismes que fan rutllar les experiències del món. I quan senten la fam d’alguna cosa o presencien quelcom que no avança segons les premisses reconegudes, esclaten en un plor que es rebel·la furibund. 
Aquesta campanya per l’abolició dels peatges és rauxa per quan el seny ha esgotat els recursos. Però alguns carrers són d’una sola direcció, i potser seria convenient traçar un pla de ruta clar abans d’avançar cap a situacions frívoles o inconnexes amb altres esdeveniments.